Jdi na obsah Jdi na menu

Klavír (Barbora Mičkova, Dominik Najman)

28. 3. 2012

AHOJTE ČTENÁŘI!!!

Rozhodli jsme se Vám přiblížit náš oblíbený hudební nástroj-klavír. Klavír je strunný hudební nástroj, jehož zvuk vzniká chvěním strun, které jsou rozkmitány dřevěnými kladívky. Máme dva druhy klavírů. Prvním je křídlo, velký klavír, určený pro koncertní účely. Druhým je pianino (které oba máme doma, protože křídlo je moc drahé:D)

klavír-křídloklavír

 

Slovo klavír znamená původně řadu kláves neboli klaviaturu.V širším slova smyslu se tento termín začal v minulosti používat pro všechny klávesové nástroje, jakými jsou např.: cembalo, klavichord a spinet.

Aby zůstal klavír stále v dobrém stavu, je vhodné ho uchovávat ve stabilním prostředí bez změn teplot, vlhkosti apod. Rovněž časté stěhování klavíru škodí, jednak změnami prostředí, jednak nárazy při přenášení, čímž se mohou uvolňovat klávesy, struny atd. V místnosti by klavír neměl stát u obvodových stěn či zdrojů tepla.

Proč hraješ na klavír?

Bára: hra na klavír je pro mě odreagováním z každodenního shonu. Pokud mám skladbu, co se mi líbí ráda ji nacvičím. Horší je to se skladbou, která se mi nelíbí :D.... Jsem ráda, že si mohu zahrát písničky. Klavír je pro mě moc důležitý.

Dominik: Jako malému klukovi se mi moc líbil klavír a je tomu tak i dnes. Když hraju, můžu zapomenou na svět okolo sebe a hrát co se mi chce.

 

Zdroje: klavirnictvi.cz

              klusik.cz

cs.wikipedia.org/wiki/Klav%C3%ADr